Aktualnie w ofercie marki Purizon znajduje się 8 bezzbożowych, suchych karm dla psów:
- Purizon Puppy Chicken & Fish
- Purizon Adult Chicken & Fish
- Purizon Adult Black Angus & Turkey
- Purizon Adult Lamb & Salmon
- Purizon Adult Venison & Rabbit
- Purizon Adult Fish
- Purizon Single Meat Chicken with Pumpkin
- Purizon Single Meat Duck with Apple
Jako reprezentant marki Purizon wybrana została karma Purizon Adult Chicken & Fish.

Purizon Adult Chicken & Fish – sucha karma dla psów
Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie
Skład
17% mięso z kurczaka bez kości, 17% suszone mięso drobiowe, suszone bataty, suszone ziemniaki, 7% suszonych jajek, 7% łososia bez kości, 5,5% suszonego śledzia, 5% suszonego mięsa kaczki, groszek, 3% tłuszczu drobiowego, 3% hydrolizatu kurczaka, 3% suszonego łososia, lucerna, 2% świeże mięso kaczki bez kości, skrobia z grochu, białko grochu, białko ziemniaczane, minerały, witaminy, 0,5% oleju z łososia, nasiona babki śródziemnomorskiej, jabłka, marchew, szpinak, fruktooligosacharydy (FOS), algi morskie, rumianek, mięta, anyż, kozieradka, nagietek, suszone zioła (tymianek, majeranek, oregano, pietruszka, szałwia), żurawina
DODATKI (na 1 kg karmy): witamina A (jako octan retinylu) 26.760 j.m., witamina D3 (jako cholekalcyferol) 1800 j.m., witamina E 200 j.m., biotyna 336 mcg, kwas foliowy 1,8 mg, niacyna 36,8 mg, chelat aminokwasowy cynku 356 mg, cynk jako siarczan cynku, jednowodzian 296 mg, żelazo w postaci siarczanu żelaza, jednowodzian 321 mg, mangan (jako jednowodny siarczan manganu (II)) 117 mg, chelat aminokwasowy miedzi 53 mg, pięciowodny siarczan miedzi 42 mg, chelat żelaza z wodzianu aminokwasowego 21 mg, wapń (jako bezwodny jodan wapnia ) 1,64 mg, selenit sodu 0,53 mg, L-karnityna 100 mg, DL-metionina 2.300 mg
Szacowane wartości odżywcze
Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Włókno | |
---|---|---|---|---|
Gwarantowane | 41% | 17% | – | 2.5% |
W suchej masie | 44.81% | 18.58% | 27.87% | 2.73% |
Stosunek kalorii | 38.04% | 38.30% | 23.66% | – |
Drugim składnikiem jest suszone mięso drobiowe – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia mięsa drobiu. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.
Na trzeciej pozycji są suszone bataty (słodkie ziemniaki) – bogate źródło skrobi, włókna i przeciwutleniaczy. Posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Są one często stosowane jako składnik karm bezzbożowych.
Czwartym składnikiem są suszone ziemniaki – źródło skrobi oraz włókna. Również są częstym dodatkiem w karmach bez zbóż.
Na piątym miejscu znajdują się suszone jaja – zawierając wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są one idealnym źródłem białka. Są również bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D, E oraz cholinę.
Szósty jest łosoś, stanowiący dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowy łosoś w około 70% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.
Następny jest suszony śledź – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia tkanek śledzia. Zawiera ok. 3 razy więcej białka niż śledź surowy.
Ósmym składnikiem jest suszone mięso kaczki – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia mięsa kaczki. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.
Dziewiąty na liście jest groszek, stanowiący źródło węglowodanów, włókna, potasu i witamin A, K, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera również dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.
Dziesiąty jest tłuszcz drobiowy, otrzymywany z drobiu w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.
Następny jest hydrolizat kurczaka – źródło białka zwierzęcego otrzymywane z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym wypadku z kurczaka. Oprócz mięsa i narządów wewnętrznych mogą to być różne odpadki z rzeźni, m.in.: skóry, pióra, krew itp. Charakteryzują się one zwykle gorszą przyswajalnością niż mięso i są stosowane w tańszych karmach. Surowce te zostały poddane procesowi hydrolizy, czyli rozerwaniu długich łańcuchów polipeptydowych na krótsze fragmenty. Dzięki temu układ odpornościowy przestaje identyfikować białko jako obce, co wykorzystuje się przy produkcji karm hipoalergicznych. Dodatkową korzyścią hydrolizy jest zwiększenie strawności i przyswajalności białka.
Suszony łosoś stanowi skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia tkanek łososia. Zawiera ok. 3 razy więcej białka niż łosoś surowy.
Lucerna to roślina z rodziny bobowatych, bogata w wapń, witaminy, błonnik oraz karoten. Zawiera dość dużo białka (14%-22%), ale nie jest zalecana jako jego główne źródło w pokarmie. Lucerna zawiera również saponiny, które mają działanie antyodżywcze oraz fitoestrogeny, które w większych dawkach mogą wpływać na równowagę hormonalną zwierzęcia.
Mięso kaczki jest dobrym źródłem białka, tłuszczy i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowe mięso kaczki w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.
Skrobia z grochu dostarcza węglowodanów, poza którymi posiada niewielkie wartości odżywcze. Nie zawiera glutenu.
Białko grochu i białko ziemniaczane to zawierające ok. 80% protein pozostałości po wyodrębnieniu cukrów z grochu i ziemniaków. Białko to charakteryzuje się jednak niższą wartością biologiczną od protein pochodzenia zwierzęcego. Surowiec ten może znacznie zawyżać poziom białka w karmie, co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa.
Olej z łososia jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, m.in. EPA oraz DHA, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.
Fruktooligosacharydy (FOS) to naturalny prebiotyk wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
Algi morskie stanowią bogate źródło wielu minerałów, m.in.: wapnia, magnezu i żelaza, witamin oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6.
Część minerałów została poddana chelatacji, czyli przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów, co zwiększa ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.
Purizon – sucha karma dla psów
Podsumowanie
Reprezentowana przez karmę Purizon Adult Chicken & Fish marka Purizon wygląda na suchą karmę dla psów o ponadprzeciętnym składzie.
Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 45%, tłuszczu – 19%, a węglowodanów – 28%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka i tłuszczu oraz zawartość węglowodanów poniżej przeciętnej.
Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 41%.
Karma nie zawiera zbóż.
Głównym źródłem białka w karmie są różne, sprecyzowane rodzaje mięsa, których zawartość w karmie jest bardzo duża. W związku z tym, nawet po uwzględnieniu niewielkich ilości składników mogących zawyżać poziom białka, karma wygląda na mięsną mieszankę z dodatkiem warzyw, owoców i ziół.
Podsumowując, marka suchych karm Purizon, reprezentowana przez karmę Purizon Adult Chicken & Fish, otrzymuje 5 gwiazdek. Polecamy!