Orijen - karma dla psów
5 GwiazdekKarma sucha

Orijen – sucha karma dla psów

pełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdka
Orijen jest marką karm dla zwierząt produkowanych przez Champion Petfoods w Kanadzie. Reklamowana jest jako pokarm biologicznie odpowiedni, wytwarzany ze świeżych, regionalnych składników, bogaty w białko zwierzęce, natomiast ubogi w węglowodany. Przez termin „biologicznie odpowiedni” producent rozumie dietę o dużej zawartości mięsa i składzie odzwierciedlającym pokarm, jaki zwierzęta spożywałyby w naturalnym środowisku.

Aktualnie w ofercie marki Orijen znajduje się 9 bezzbożowych, biologicznie odpowiednich suchych karm dla psów:

  • Orijen Puppy
  • Orijen Puppy Large
  • Orijen Original
  • Orijen Small Breed
  • Orijen Senior
  • Orijen Fit & Trim
  • Orijen Six Fish Dog
  • Orijen Tundra
  • Orijen Regional Red

Jako reprezentant marki Orijen wybrana została karma Orijen Original.

Orijen Original

Orijen Original – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
43.18%
Białko
fat
20.45%
Tłuszcz
carbs
26.14%
Węglowodany

Skład

Świeże mięso kurczaka (13%), świeże mięso indyka (7%), świeże całe jaja (7%), świeża wątroba kurczaka (6%), świeży cały śledź (6%), świeża cała flądra (5%), świeża wątroba indyka (5%), świeża szyja kurczaka (4%), świeże serce kurczaka (4%), świeże serce indyka (4%), kurczak (dehydratyzowany, 4%), indyk (dehydratyzowany, 4%), cała makrela (dehydratyzowana, 4%), całe sardynki (dehydratyzowane, 4%), cały śledź (dehydratyzowany, 4%), cała czerwona soczewica, cała zielona soczewica, cały groch zielony, włókno soczewicy, cała ciecierzyca, cały groch żółty, cała fasola pinto, cała fasola biała, olej ze śledzia (1%), tłuszcz z kurczaka (1%), chrząstki kurczaka (1%), wątroba kurczaka (liofilizowana), wątroba indyka (liofilizowana), świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeży cały pasternak, świeża marchew, świeże całe jabłka red delicious, świeże całe gruszki bartlett, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, brązowy kelp, cała żurawina, całe borówki, całe jagody saskatoon, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiat lawendy, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży.

DODATKI: Chelat cynku: 100 mg, Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU

Szacowane wartości odżywcze

BiałkoTłuszczWęglowodanyWłókno
Gwarantowane38%18%5%
W suchej masie43.18%20.45%26.14%5.68%
Stosunek kalorii36.29%41.75%21.96%
Pierwsze 2 miejsca na liście składników zajmują świeże mięso kurczaka i świeże mięso indyka – dobre źródła białka, tłuszczy i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowe mięso w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Trzecim składnikiem są świeże całe jaja – zawierając wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są one idealnym źródłem białka. Są również bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D, E oraz cholinę.

Na czwartej pozycji jest świeża wątróbka kurczaka, dostarczająca białko, żelazo i witaminę A.

Piąte i szóste miejsca zajmują świeży cały śledź i świeża cała flądra, stanowiące dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowy śledź w około 70% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Następna jest świeża wątróbka indyka, dostarczająca białko, żelazo i witaminę A.

Świeża szyja kurczaka to kolejne źródło białka, tłuszczy i minerałów.

Świeże serca kurczaka oraz świeże serca indyka, zbudowane w całości z tkanki mięśniowej, są znakomitym źródłem białka, minerałów i witamin z grupy B.

Dehydratyzowany kurczak i dehydratyzowany indyk to skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia odpowiednio kurczaka lub indyka. Surowiec ten może zawierać mięso, podroby, skórę oraz kości. Nie może natomiast zawierać piór, głów, stóp i jelit.

Dehydratyzowane makrela, sardynki i śledź to kolejne skoncentrowane źródła białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia tkanek wymienionych gatunków ryb. Zawierają ok. 3 razy więcej białka niż ryby surowe.

Czerwona i zielona soczewica to rośliny z rodziny bobowatych stanowiące źródło węglowodanów, włókna oraz kwasu foliowego. Zawierają również ok. 26% białka, co także należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Groch zielony dostarcza węglowodanów, włókna, potasu i witamin A, K, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera również dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Włókno soczewicy to źródło błonnika, w którego skład wchodzą zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne frakcje włókna pokarmowego. Zwiększa ono objętość mas kałowych, wpływa korzystnie na perystaltykę jelit oraz chroni je przed zasiedleniem przez drobnoustroje chorobotwórcze.

Ciecierzyca jest kolejną rośliną z rodziny bobowatych stanowiąca źródło węglowodanów, włókna oraz kwasu foliowego. Zawiera również ok. 20% białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Groch żółty, fasola pinto oraz fasola biała, podobnie jak wcześniej wymienione rośliny strączkowe, dostarczają węglowodanów, włókna, białka oraz witamin i minerałów.

Olej ze śledzia jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, m.in. EPA oraz DHA, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.

Tłuszcz z kurczaka, otrzymywany z kurczaka w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.

Chrząstki kurczaka zawierają glukozaminę i chondroitynę, które wspomagają odbudowę chrząstki stawowej i wzmacniają stawy, poprawiając ich sprawność i odporność na mikrouszkodzenia.

Kolejne miejsca na liście składników zajmują różne warzywa, owoce i zioła bogate w witaminy, minerały oraz posiadające wiele korzystnych właściwości, m.in. działające antyseptycznie, wpływające korzystnie na trawienie oraz pełniące rolę naturalnych przeciwutleniaczy i konserwantów.

Korzeń cykorii bogaty jest w inulinę – włókno rozpuszczalne i naturalny prebiotyk wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym.

Enterococcus faecium dodany został jako probiotyk, czyli tak zwane „dobre bakterie” zasiedlające przewód pokarmowy. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Nie mamy jednak gwarancji, że dodane bakterie nie wyginęły w procesie produkcji karmy lub w czasie jej magazynowania.

Na liście składników widnieją również minerały. Zostały one poddane chelatacji (przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów), co zwiększa ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Orijen – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę Orijen Original marka Orijen wygląda na suchą karmę dla psów o ponadprzeciętnym składzie.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 43%, tłuszczu – 20%, a węglowodanów – 26%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka i tłuszczu oraz mniejszą od przeciętnej zawartość węglowodanów.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 47%.

Karma nie zawiera zbóż.

Głównym źródłem białka w karmie są różne, sprecyzowane rodzaje mięsa i podrobów, których zawartość w karmie jest bardzo duża. W związku z tym, nawet po uwzględnieniu niewielkich ilości składników mogących zawyżać poziom białka, karma wygląda na mięsną mieszankę z dodatkiem warzyw, owoców i ziół.

Podsumowując, marka suchych karm Orijen, reprezentowana przez karmę Orijen Original, otrzymuje 5 gwiazdek. Polecamy!

Aktualne ceny karm Orijen