Fromm Gold - karma dla psów
4 GwiazdkiKarma sucha

Fromm Gold – sucha karma dla psów

pełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdkapusta gwiazdka
Fromm jest marką karm dla zwierząt produkowaną przez Fromm Family Foods LLC w USA. Reklamowana jest jako pełnowartościowy, odpowiednio zbilansowany pokarm dopasowany do specyficznych potrzeb żywieniowych psów w zależności od ich wieku i stylu życia.

Fromm oferuje aktualnie 3 linie suchych karm dla psów: Fromm Classic, Fromm Gold oraz Fromm Four-Star. Linia Fromm Gold, na której skupimy się w tej recenzji, obejmuje 12 suchych karm dla psów:

  • Fromm Gold Puppy
  • Fromm Gold Puppy Large Breed
  • Fromm Gold Adult
  • Fromm Gold Adult Small Breed
  • Fromm Gold Adult Large Breed
  • Fromm Gold Weight Management
  • Fromm Coast Gold Reduced Activity & Senior
  • Fromm Heartland Gold Puppy
  • Fromm Heartland Gold PuppyLarge Breed
  • Fromm Heartland Gold Adult
  • Fromm Heartland Gold Adult Large Breed
  • Fromm Coast Gold Weight Management

Jako reprezentant linii Fromm Gold wybrana została karma Fromm Gold Adult.

Fromm Gold Adult

Fromm Gold Adult – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
26.99%
Białko
fat
17.92%
Tłuszcz
carbs
49.06%
Węglowodany

Skład

Kaczka, mączka z kurczaka, kurczak, ryż brązowy,  jęczmień łuskany, owies, mączka z ryb menhaden, tłuszcz z kurczaka, jagnięcina, ziemniaki, suszona miazga pomidorowa, suszone całe jaja, olej z łososia, ser, siemię lniane, suszone drożdże browarniane, mączka z lucerny, marchew, sałata, seler, chrząstka z kurczaka, fosforan monowapniowy, sól, chlorek potasu, DL-metionina, L-tryptofan, tauryna, wyciąg z korzenia cykorii, siarczan wapnia, wyciąg z Yucca Schidigera, selenian sodu, kwas sorbowy (konserwant), witaminy, minerały, probiotyki

Szacowane wartości odżywcze

BiałkoTłuszczWęglowodanyWłókno
Gwarantowane25.17%16.71%3.4%
W suchej masie26.99%17.92%49.06%3.65%
Stosunek kalorii22.57%36.40%41.03%
Pierwszym składnikiem jest kaczka – źródło białka, tłuszczy i minerałów. Surowiec ten może zawierać mięso, podroby, skórę oraz kości. Nie może natomiast zawierać piór, głów, stóp i jelit. Należy pamiętać, że kaczka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Drugim składnikiem jest mączka z kurczaka – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia i zmielenia tkanek kurczaka. Surowiec ten może zawierać mięso, podroby, skórę oraz kości. W jego skład nie mogą natomiast wchodzić pióra, głowy, stopy i jelita. Zawiera ok. 3 razy więcej białka niż surowy kurczak.

Na trzeciej pozycji jest kurczak – kolejne źródło białka, tłuszczy i minerałów, w którego skład mogą wchodzić mięso, skóra oraz kości. Nie może natomiast zawierać piór, głów, stóp i jelit. Należy pamiętać, że surowy kurczak w około 65% składa się z wody, która zostaje usunięta w procesie produkcji, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Czwartym składnikiem jest ryż brązowy, który po ugotowaniu stanowi łatwostrawne źródło węglowodanów. Poza nimi nie posiada zbyt dużych wartości odżywczych.

Na piątym miejscu jest jęczmień łuskany – źródło węglowodanów, włókna pokarmowego oraz witamin z grupy B.

Szósty jest owies, który również dostarcza węglowodany, włókno pokarmowe oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera glutenu oraz posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Następna jest mączka z ryb menhaden – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia i zmielenia całych ryb lub ich części. Zawiera ok. 4 razy więcej białka niż ryby surowe.

Ósmym składnikiem jest tłuszcz z kurczaka, otrzymywany z kurczaka w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.

Dziewiąta na liście jest jagnięcina – dobre źródło białka, tłuszczy i minerałów. Należy pamiętać, że surowe mięso jagnięce w około 70% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie jeszcze dalszą pozycję na liście, a biorąc pod uwagę jego już dość dalekie miejsce, można uznać, że dodatek jagnięciny jest bardzo mały.

Dziesiąte są ziemniaki, które po ugotowaniu stanowią bogate źródło skrobi oraz włókna i są często stosowane jako składnik karm bezzbożowych.

Miazga pomidorowa to bogaty w włókno produkt uboczny pozostały z pomidorów po produkcji soków, zup lub ketchupu.

Jaja, zawierając wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są idealnym źródłem białka. Są również bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D, E oraz cholinę.

Olej z łososia jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, m.in. EPA oraz DHA, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.

Ser otrzymywany jest w wyniku przetworzenia mleka i stanowi dobre źródło łatwostrawnego białka oraz kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do mleka pełnego zawiera mało laktozy, mogącej wywoływać objawy nietolerancji pokarmowej (wzdęcia, ból brzucha, biegunka).

Siemię lniane po zmieleniu jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Zawiera również włókno pokarmowe oraz dość dużo białka (ok. 18%), co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Drożdże browarniane są produktem ubocznym pozostałym po warzeniu piwa. Stanowią źródło witamin z grupy B, choliny i minerałów. Zawierają również ok 45% białka, co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Mączka z lucerny jest produktem powstałym w wyniku wysuszenia i zmielenia lucerny – rośliny z rodziny bobowatych, bogatej w wapń, witaminy, błonnik oraz karoten. Lucerna zawiera dość dużo białka (14%-22%), ale nie jest zalecana jako jego główne źródło w pokarmie. Zawiera również saponiny, które mają działanie antyodżywcze oraz fitoestrogeny, które w większych dawkach mogą wpływać na równowagę hormonalną zwierzęcia.

Chrząstka z kurczaka stanowi źródło glukozaminy i chondroityny, które wspomagają odbudowę chrząstki stawowej i wzmacniają stawy, poprawiając ich sprawność i odporność na mikrouszkodzenia.

Wyciąg z korzenia cykorii bogaty jest w inulinę – włókno rozpuszczalne i naturalny prebiotyk, wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki to tak zwane „dobre bakterie” zasiedlające przewód pokarmowy. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Nie mamy jednak gwarancji, że dodane bakterie nie wyginęły w procesie produkcji karmy lub w czasie jej magazynowania.

Na liście składników widnieją również minerały. Nie zostały one poddane chelatacji (przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów), która zwiększałaby ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Fromm Gold – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę Fromm Gold Adult linia Fromm Gold wygląda na suchą karmę dla psów o przeciętnym składzie.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 27%, tłuszczu – 18%, a węglowodanów – 49%, co daje przeciętną zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 66%.

Pierwsze trzy miejsca na liście składników zajmują kaczka, mączka z kurczaka i kurczak stanowiące główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pomimo sporego dodatku zbóż, wygląda na to, że zawartość mięsa w ocenianej karmie jest dość duża.

Podsumowując, linia suchych karm Fromm Gold, reprezentowana przez karmę Fromm Gold Adult, otrzymuje 4 gwiazdki. Polecamy!